dyreborg: Iført badekåber med rygmærker, sølvfarvede støvler og ikke så meget andet, begiver en flok kvinder sig hver dag efter mørkets frembrud ned på Dyreborg Strand.

De har ingen sauna eller et hus at klæde om i, så deres læskur består af en forkølet busk, hvor vinden afgør, hvilken side de skal stå på, for at få læ.

Det er vinterbaderne i Dyreborg, der kalder sig De Hvide Engle.

På trods af de primitive forhold og frostgrader ned til minus 10 grader, samt en chillfaktor på det dobbelte smider de hver dag klokken 18 støvler og badekåbe og trisser ud i det iskolde vand. Nogen dypper sig hurtigt, mens andre tager et par hurtige svømmetag.

- Lige når man lægger sig ned, overvejer man i et splitsekund, om man skal dø eller svømme videre, siger Mie Busch fra De Hvide Engle.

Et kick

Men hvad er det så, der får de op til 11 kvindelige vinterbadere fra Dyreborg til frivilligt at gå ud i det kolde vand efter mørkets frembrud?

- Man får et kick. Der sker noget med kroppen, og man får et løft, siger Mie Busch, der understreger, at vinterbadning er et rigtig godt middel til at komme gennem den mørke tid.

Der er da heller ingen, der er døde af vinterbadning i Dyreborg endnu. Tværtimod.

For mange af vinterbaderne har fået det bedre, og det har vist sig, at det kolde vand har virket på både gigt og migræne.

- Jeg kan kun tale for mig selv, men man får et immunsystem, der virker. Jeg kan ikke huske, at jeg har været syg i 10 år, og det er på trods af, at jeg passer syge børn og børnebørn, fortæller Mie Busch.

Aflyser næsten aldrig

Vinterbaderne i Dyreborg startede op for over 10 år siden.

Det begyndte med, at Mie Busch satte sig for, at hun ville være vinterbader. Hun prøvede, men gav op. Senere fik hun et par andre med på ideen, og de fik hidset hinanden tilstrækkeligt op.

- Vi tænkte, NU gør vi det.

Og det gjorde de.

Senere er flere kommet med, og de er nu oppe på 11.

De Hvide Engle bader uden tøj, for tøjet gør det meget koldere, når de skal op af vandet igen. Det værste stykke er faktisk stykket fra bredden, og til de er under vandet. For De Hvide Engle har ingen badebro, så de går ud.

- Men så når vi skal op igen, er kroppens varmeapparat sat i gang, og så føles kulden ikke så hidsig, siger Mie Busch.

De dypper heller ikke hovedet om vinteren, for det for koldt med vådt hår i frostvejr. Tværtimod bader de ofte med huer.

De Hvide Engle har aldrig aflyst en badning på grund af kulden.

Men kraftig blæst har de respekt for.

- Hvis der er for høje bølger, går vi ikke ud, siger Mie Busch

Er det alt for lavvande, så springer de også over, for når vandet er så lavt, fryser der føder til is, inden de når ud til en passende dybde.

Havis eller store isflager, der flyder rundt ved Dyreborg, er også aflysningsgrund, for man kan skære sig ret grimt på isflagerne.

Gode råd

Har man selv lyst til at starte op som vinterbader, er Mie Busch’ bedste råd, at man simpelthen starter om sommeren og så bare fortsætter med at bade resten af året.

- Men der er også nogen, der tager en kold tyrker, og hopper i midt om vinteren, siger hun.

Herudover bør man også lige tjekke med sin læge, at man ikke lider af dårligt hjerte, og sidst, men ikke mindst, så må man aldrig bade alene!

  • Jørgensen_Anne

    Af:

    Journalist på redaktionen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og UgeAvisen Faaborg. Er 31 år og bosat i Faaborg.