Hver måned giver medlemmerne i Faaborg Snapselaug gode råd om årstidens bær, planter og frugter som netop på dette tidspunkt er at finde i naturen og som er særlig velegnet til at sætte smag på en snaps.

I denne måned behøver man dog ikke at gå ud i naturen for at finde smagstilsætninger. Man kan nøjes med at kigge på køkkenskabets krydderihylde, og se hvad der er af "gode ting" til at fremstille en anderledes kryddersnaps.

Så kom vinteren med både

Oldermand Finn Schartau er klar med gode råde til krydrede vintersnapse

sne og kulde og der er ikke meget vi kan finde ude i naturen, så vi kan enten hygge os med de snapse, vi lavede i løbet af året, hvis der da er mere i flaskerne. Kryddersnapse har det med at "fordampe," siger man. Hvad gør vi så? Vi kikker på køkkenskabets krydderihylde. Allerførst ser vi hvad vi har. Her står tørrede urter og diverse fabriksfremstillede krydderier som vi kan bruge til vinterens kryddersnapse og som passer til vildt og fisk.

Peberrodssnaps.

Vi skal lave en snaps der varmer og som er god til et smørrebrødsbord og det er peberrods snaps. Hertil kan du bruge fint revet peberrod, som du enten har stående eller som nemt kan købes i butikkerne. Du tager en spiseskefuld af den revne peberrod i en pæn flaske, som du vil have stående fremme, og hælder ca. 300 ml. Svendborg Snaps på og lad det trække en uges tid. Så bruger du noget af den essens der nu er i flasken og fortynder med alkohol efter behag. Du hælder lige så meget alkohol i flasken som du har brugt og lader det stå og trække yderligere. Snapsen er god til al slags vildt og til for eks. et stykke med oksebryst..

Timian/gulerodssnaps.

Du tager en håndfuld frisk timian og skyller det grundigt, en halv dl. Gulerødder skåret i pinde og seks hele gule sennepsfrø. Det hele kommes i et glas med tætsluttende låg og overhældes med en halv flaske Svendborg Snaps (35 cl.). Det skal trække et par uger. Filtrer og nyd den gode smag til sildebordet eller til gule ærter med flæsk og sennep.

Dette er en tillempet opskrift fra Erik Nissen, Sønderborg.

God appetit.

Hilsen

Oldermanden

finn.schartau@mail.tele.dk

Efter en frisk vintertur på f.eks. Drejet er det lykken at komme hjem til en velkrydret timian-gulerodssnaps. Nyd den sammen med en gang gule ærter - det giver varmen igen.